Току що разбрах диагнозата си

 

Всеки от нас, когато за първи път разбере, че е болен от рак, преживява в някаква степен шок. Притесненията са големи, понякога дори граничат с отчаянието. Това е нормално, случва се с всички ни. Такава е и нашата народопсихология – за повечето хора болестта рак е равнозначна на най-лошото. Дори днес, когато раковите заболявания в голяма степен са лечими и превърнати от остро протичащи в хронични, ежедневно чуваме от медиите определения от рода на „страшна” или „фатална” диагноза, а на хората с рак се гледа като на такива, които скоро ще изгубим.
За щастие, истината е съвсем различна, а когато става дума за ГИСТ, нещата са още по-оптимистични, но в началото всеки е в плен на шока от диагнозата. Та ние дори не знаем какво точно означават тези букви „Г”; „И”; „С” и „Т”, а забързаните лекари не ни обръщат много внимание и липсата на информация ни прави още по-несигурни и отчаяни.
Заболяването е от редките злокачествени тумори и това прави нещата още по-трудни – хирургът ни казва, че е имал само няколко такива случаи, онкологът и той е с ограничен опит. За редките болести това е нормално, но може допълнително да засили усещането ни за несигурност.
Много хора споделят, че именно липсата на информация ги е държала в още по-голямо напрежение. Затова в този сайт ще ви дадем малко повече сведения за хода на болестта, проследяването и развитието ѝ в годините и възможностите за лечение.
Трябва да знаете, че началото е свързано с редица консултации и изследвания и може да ви коства доста усилия и енергия. Затова, добра идея би било да се обърнете за помощ към близките си. Те, с цялата ви медицинска документация, могат да направят първоначалните консултации, а вие да имате възможност повече да си почивате и да се включвате само когато това е наложително. Докато се възстановявате, можете да се запознаете малко по-подробно с болестта и нейното лечение. Казват, че информираният пациент е по-добрият пациент.


Брошура със съвети за новодиагностицирани пациенти с ГИСТ
„Наръчник на пациента с онкологично заболяване” издаден от ”Асоциация на Пациентите с Онкологични Заболявания и приятели”
„Да се научим да живеем с болестта рак” - книга издадена от „Българска Асоциация на Онкоболните"

ЗАБЕЛЕЖКА: В нашето съвремие в интернет може да се намери много и различна информация. Не забравяйте, че това е само информация, не и знание. Знание и опит притежават нашите лекари и само те могат да вземат най-доброто решение за всеки индивидуален пациент! Каквото и да прочетете, колкото и убедително да ви звучи, дори да е публикация в официален медицински сайт, никога не предприемайте нищо, без да сте го обсъдили с вашия лекуващ онколог!

 
This template downloaded form free website templates