Какво е ГИСТ

 

Очевидно, щом е изписано с поредица от главни букви, ГИСТ е абревиатура и означава гастроинтестинален стромален тумор, където:
- гастроинтестинален (стомашно-чревен) – показва, че може да засегне всеки един от органите на храносмилателната система;
- стромален – показва от кои тъкани на тези органи започва развитието си. Стромата е съединителна тъкан;
- тумор – показва, че става въпрос за рак. Понятието тумор, може да се използва и за доброкачествени образувания, но в случая става дума за злокачествен рак.

Най-общо, раковите (злокачествените) заболявания могат да се разделят на два вида:
• такива, които засягат кръвта и лимфната течност - левкемии, лимфоми.
солидни тумори, наричани така, защото при развитието си формират образувание, което образно казано може да бъде видяно и опипано, докато това няма как да стане с ракът засегнал кръвотворната тъкан. Солидните тумори могат да са злокачествени или доброкачествени. Тук ще става въпрос за злокачествените, а те от своя страна, според тъканта от която се развиват, могат да са:
карциноми – развили са се от клетките на покривната епителна тъкан на органите, като подвид са аденокарциномите, развили се от жлизестата епителна тъкан на органите;
саркоми – развили са се от съединителната тъкан;
• тумори на нервната тъкан – те си имат отделна класификация.
От горните определения, става ясно, че ГИСТ е злокачествен солиден тумор, развил се от клетките на съединителната тъкан на храносмилателната система, т.е. ГИСТ е сарком. Саркомите са едва 1 ÷ 2% от всички случаи на злокачественост, а ГИСТ е най-често откриваната форма на този вид ракови заболявания, като годишно засяга едва 10 ÷ 14 души на милион население.
Като злокачествено заболяване, ГИСТ се лекува и проследява само от специалисти по медицинска онкология, работещи в болници, клиники и отделения за лечение на солидни тумори. Тъй като е рядко заболяване, желателно е да се насочите към тези структури, които са в по-големите ни болници – там се очаква специалистите да имат повече опит с болестта.

Научете още за болесттаКакво причинява ГИСТКак се поставя диагноза ГИСТ
----------------------------------------------------------------------------
Gastrointestinal stromal tumor

 
This template downloaded form free website templates