ГИСТ и хранителен режим

 


„Храната да ти бъде лекарството и лекарството ти да е храната” – Хипократ, V в. пр.н.е.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съветите тук за поддържане на добри кръвни показатели и добър тонус с помоща на храна се отнасят само за пациентите в добро общо състояние. Пациенти, с много ниски показатели и влошено общо състояние трябва задължително веднага да се обърнат към лекар!

Много се говори за вредата от една или друга храна. Набляга се за ползата от храненето със сурови плодове и зеленчуци и изобщо от вегетарианството. Медиите са пълни с информация за различни „противоракови диети”, а аптеките и дрогериите да пълни с хранителни добавки за всякакви случаи. В голямата си част те са подходящи за превенция при здрави хора, но нещата са малко по-различни, когато става дума за пациенти провеждащи непрекъсната противотуморна терапия с иматиниб, сунитиниб или регорафениб.
По принцип, режими на хранене, които са много строги и за дълго време изключват изцяло основна част от хранителната верига носят стрес за организма, а системното му лишаване от определени хранителни вещества може да доведе до нежелани промени например в кръвните показатели. Освен това, самите лекарства причиняват такива промени и те трябва по някакъв начин да бъдат компенсирани. Може с лекарства, може и с подходяща храна. В интернет има достатъчно информация за хранене при ниски показатели на хемоглобин или левкоцити.
При ГИСТ, с подходящи храни биха могли да се редуцират някои нежелани реакции от лекарственото лечението. Напр., като се знае, че калият действа диуретично, може да се включат в менюто плодове и зеленчуци богати на калий и така да се намалят отоците около очите и глезените. Такива са: грах, зеле, целина, магданоз, картофи, цвекло, банани, кайсии и др. Хубаво е готварската сол да се замени с калиева или морска. Калият помага и за поддържане на нормално кръвно налягане, а при лечение със сунитиниб/регорафениб то може да се повиши.
Магданозът и целината съдържат веществото апигенин, което спира образуването на кръвоносни съдове, даже подпомага клетъчната смърт. Готварските подправки като розмарин, мащерка, риган, босилек и джоджен съдържат вещество, което може да блокира разпространението на тумора към околните тъкани. Всички ярко оцветени плодове и зеленчуци (оранжеви, червени, жълти) съдържат витамин А и ликопен – вещества, които забавят растежа на раковите клетки. За да се усвои ликопена от доматите, те трябва да са сготвени. Ягодите, малините, а и орехите пък съдържат вещество наречено елагова киселина, а тя действа директно върху тромбоцитния растежен фактор и съдовия растежен фактор, върху които действа и сунитиниб. Куркумата и по-скоро веществото куркумин в нея е с доказан антитуморен ефект. С него дори се провеждат клинични проучвания с пациенти в един от най-големите ракови институти в САЩ – М.Д. Андерсън. Трябва да знаем, че куркумата, за по-добър ефект, трябва да се смесва с черен пипер.
Антитуморният ефект на споменатите вещества не е доказан с двойно слепи рандомизирани проучвания, както е с лекарствата. Този ефект е наблюдаван в лаборатории, има и заключения на базата на наблюдението на големи групи хора и техния традиционен начин на хранене. Темата за връзката между храната ни и рака е необятна. Очевидно е, че това с което се храним по три пъти на ден има влияние върху биологичните механизми в тялото ни и или ускорява, или забавя туморния растеж. Въпрос на личен избор е ползването на хранителни добавки, които съдържат концентрати от споменатите антитуморни вещества. Само не трябва да забравяме, че някоя от тях може да компрометират ефекта от лекарствената терапия на ГИСТ, защото колкото и да си говорим за лечебния ефект от храната, това което държи ГИСТ под контрол са регистрираните лекарства.

 
This template downloaded form free website templates