Иматиниб и сунитиниб - взаимодействие с храни и билки

 


Храната може да засегне механизма на действие на иматиниб и сунитиниб по два начина. Може да се отрази на скоростта, с която лекарствата се абсорбират в организма ни, може да се отрази и на количеството абсорбирано лекарство. И двете са от особена важност за лечебния им ефект. Затова внимателно трябва да прочетете листовката за пациента и стриктно да се придържате към указанията в нея. Там подробно е обяснено дали да ги приемате с храна или на гладно.
У нас, в България, са много популярни билковите и хомеопатичните продукти. Битува убеждението, че щом те са натурални, значи не биха могли по никакъв начин да се отразят на лекарствата и на лечението. Билките и билковите препарати също си имат своя механизъм на действие, така както и лекарствата и това налага де се обърне особено внимание върху тяхната употреба. Още докато четем листовката за пациента на иматиниб се споменава, че трябва да уведомим лекаря за всички лекарства и билки, които взимаме, даже и такива които се продават без рецепта. Споменати са сокът от грейпфрут и жълтия кантарион които трябва да се избягват. Лекарството е с много фин механизъм на действие, усвоява се в черния дроб от определена група ензими наричани изоензими на цитохром Р450 и най-вече ензимът обозначаван като CYP3A4 и лесно може да се компрометира лечебния му ефекта, ако друго вещество ги ангажира. Подобни данни има и за сокът от нар, а изглежда употребата на витамин С под формата на хранителна добавка, може да помогне на туморните клетки да проявят устойчивост срещу въздействието на лекарствата. Карамбола, наричан Плод звезда, макар и малко екзотичен за нашата страна, вече може да се намери в супермаркетите – това е плод, който не бива да се консумира заедно с лекарствата за лечение на ГИСТ. Отскоро в по-големите вериги за хранителни стоки се продават и червени портокали – те имат оранжева кора, само сокът и вътрешността им е червена, а ефектът им върху противотуморните медикаменти за ГИСТ е идентичен с този на грейпфрута.
Има случаи на проявена чернодробна токсичност при употребата на иматиниб и женшен. Това се отнася и за Сибирския женшен.
Обширни проучвания за взаимодействието и начина на усвояване на билките и хранителните добавки няма, въпреки че канадски изследователи наскоро излязоха с публикации по повод взаимодействието на ИТК с храни и билки. Повечето резултати са от лабораторни опити или докладвани единични клинични случаи, но това не значи, че могат да се пренебрегнат. За поддържане на имунитет и добро общо състояние е достатъчно да се придържаме към здравословно хранене, диета богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести хлебни изделия, а добрият двигателен режим ще допринесе за тонуса ви повече от капсули с билкови концентрати.
-------------------------------------------------------------
Evidence-based drug–herbal interactions ; The Supplement Science- Herbal Supplements ; Herb-Drug Interactions in Oncology: Focus on Mechanisms of Induction; Pomegranate juice effects on cytochrome P450S expression ; Nature Health News - Vitamin C and Cancer; Vitamin C Antagonizes the Cytotoxic Effects of Antineoplastic Drugs

 
This template downloaded form free website templates