Да се подготвим за преглед при семейния лекар

 

Обикновено, когато имаме здравословен проблем се обръщаме за съвет към личния, семеен лекар, или както го наричат „общо-практикуващ лекар“ (ОПЛ). Той най-добре познава здравето ни и най-бързо би разпознал някои наши необичайни оплаквания. Той обаче не е специалист по ракови заболявания. Затова, в случая е много важно нашето отговорноотношение към здравето и към проблем a заради който сме отишли на преглед – ако ние неглижираме състоянието си, самолекуваме се, четем из интернет и сами си поставяме диагнози, пием хапчета, които м o гат да маскират истинския проблем, отиваме при лекаря и само настояваме да получим направления за специалисти от които си мислим, че имаме нужда, семейният лекар може и да не разпознае и без това неспецифичните симптоми на мекотъканните саркоми. Всичко това може да забави процеса на откриване на болестта и драстично да усложни лечението, дори да застраши живота ни.

Затова, споделяйки със семейния лекар трябва да сме максимално точни и откровени.

Ето някои съвети:

  • Обърнете се своевременно към Вашия личен лекар. Не отлагайте прегледа при него с идеята, че „ще мине от само себе си“ . Лечението на всяко заболяване е по-лесно когато е открито в началото. Колкото до раковите болести, открити навреме и с помощта на средствата на съвременната медицина могат да бъдат напълно излекувани.

  • Семейния лекар ще Ви попита от кога са оплакванията Ви – добре обмислете отговора на този въпрос! Ако става дума за бучка или подутина по крайниците, добре си припомнете кога сте я забелязали, нараства ли, пречи ли Ви. Ако става дума за болка, определете каква е силата й, от колко време Ви мъчи, взимате ли обезболяващи и какви, има ли обстоятелства, които Ви облекчават и такива, които влошават състоянието (не само хапчета, а положение на тялото, двигателна активност, храна и др.);

  • Понякога симптомите са съвсем неясни – напр. загуба на тегло – дори и видимо да сте отслабнали, семейният лекар може си помисли, че сте били на диета, затова, предварително обмислете всички необичайни оплаквания от последните минимум 6 месеца – загуба на тегло, лесно и често Ви повалят вируси, необичайни обриви или акне, промени в менструацията (за жените във фертилна възраст), необичайна умора, задъхвате се при изпълнението на ежедневните си задължения, вие Ви се свят, поддържате температура, нямате апетит, бързо се засищате, промяна в цвета на урината и изпражненията, често имате диария/запек, болки в корема, необяснима кашлица и др. нехарактерни за Вас състояния.

  • Споделете с него за всички Ваши опити за преодоляване на тези оплаквания, дори да са свързани с алтернативната медицина, дори да са съветите на съседката и бабини деветини. Кажете му какви лекарства или билки сте приемали, колко време и какъв е бил ефекта от тях. Правили ли сте масажи, компреси и др., кога и какъв е бил ефекта от тях.

  • Ако семейният лекар Ви назначи някакво лечение и Вие не получите облекчение, без да отлагате се обърнете повторно към него. Не отивайте при друг лекар с идеята, че „моето Джи Пи не разбира, я да видя аз на съседа лекаря какво ще каже“ защото той тепърва трябва да се запознава с проблема, докато Вашият личен лекар, вече запознат със състоянието, по-бързо би го преоценил като сериозно.

Тези съвети може да помогнат на семейния лекар по-бързо да се насочи към истинската причина за Вашите оплаквания. Дори първоначално и да не предположи, че става дума за рак – все пак, случаите на доброкачествени мекотъканни образувания са около 200 срещу 3 злокачествени – Вашата прецизност ще го накара да назначи необходимите изследвания (кръвни тестове, ехография и/или рентгенография) и да Ви насочи към специалист. .

 Да се подготвим за преглед при семейния лекарНякои диагностични изследвания, които могат да Ви бъдат назначени По-специализирани изследвания използвани за диагностика

 

 
This template downloaded form free website templates