Какво е рак?

 

Когато става дума за болести, в българския език думата рак се използва доста свободно за една голяма група от различни заболявания. Обединява ги едно - при всички видове рак, някои клетки в организма започват непрекъснато да се размножават (клетъчно деление) и да навлизат в околните тъкани и органи.
Човешкото тяло е съставено от трилиони клетки, но здравият организъм съществува в пълно равновесие – в по-голямата част от времето клетките са в покой и се размножават само когато е необходимо, а остарелите или повредените клетки умират (програмирана клетъчна смърт).
Когато, това равновесие се наруши клетките започват да се делят без организма да има нужда от тях, а старите или повредени клетки не умират. Именно това натрупване на ненужни клетки се нарича рак. Раковите клетки може да се открият както в тъканите и органите на организма, така и в кръвта и лимфата. В първия случай те се струпват някъде из тялото и образуват тумор, т.нар. солиден тумор (има видима маса, размери, тегло…), а във втория раковите клетки свободно циркулират в кръвта или лимфата – болестта съответно се нарича левкемия и лимфоми.
Както се каза по-горе, рак е доста общо наименование и се използва за всякакви тъканни разраствания. Понякога обаче, туморите не са злокачествени, а доброкачествени. Основната разлика между тях е, че доброкачествените тумори не засягат здравата тъкан и не изместват здравите клетки, докато растежът на злокачествените може да застраши живота ни.
Лекарите, които проследяват и лекуват злокачествените форми на рак се наричат онколози, а науката, която се занимава с тях – медицинска онкология.
Съвременните средства на медицината могат успешно да лекуват както доброкачествените, така и навреме откритите злокачествени заболявания.ала бала

 


 
This template downloaded form free website templates