Как се приема Регорафениб

 

Когато за 1-ви път получите Регорафениб от болничната аптека, ще видите, че в една картонена опаковка има 3 пластмасови бурканчета и всяко от тях съдържа 28 таблетки.


 

Определената терапевтична доза е 160 мгр./ден, т.е. 4 таблетки, което означава, че в едно бурканче се съдържат таблетките за 1 седмица, а в трите – за 3 седмици. Това е и схемата на прием на медикамента – приема се в продължение на 3 седмици (28 дни), след което се прави почивка от 1 седмица (7 дни).

 

Вече имате опит със Сунитиниб и знаете, че понякога, заради някои нежелани лекарствени реакции онкологът може да намали дневната доза или да прецени, че се нуждаете от по-голяма почивка. Такива отклонения от терапевтичните указания понякога са приемливи и при Регорафениб, но само и единствено по лекарска преценка!

Сравняваме Регорфениб с досега приеманите от Вас лекарства, но все пак, това е съвсем различен медикамент и той си има своите особености на прием:

 

Тези 3 стъпки, на пръв поглед са много лесни, но понякога може да ни е трудно да ги изпълним – дали поради забързано ежедневие пропускаме точния час на прием, дали поради това, че сме свикнали да приемаме Сунитиниб без оглед на това дали сме яли и какво сме яли изпиваме таблетките Регорафениб след богата на мазнини храна или с пълномаслен айрян или сме свикнали да носим лекарството си в малка, удобна кутийка за лекарства…..Тези 3 стъпки обаче не са случайни и са много важни за Вашето лечение.

Не е без значение през какъв интервал приемате таблетките – изследванията показватꓹ че за усвояването им най-добър е 24-часовият. Това обаче по никакъв начин не означава, че, ако сте се забавили с няколко часа, трябва да изпиете двойна или по-висока доза от медикамента! Изпийте назначената Ви доза веднага след като се сетите и продължете нататък лечението както досега. В тази връзка, добре е преди да започнете терапията внимателно да обмислите по кое време би Ви било най-удобно да взимате таблетките.

За да не добавяте калории и мазнини към храната, най-добре е да изпием лекарството с вода, а изискванията за лека закуска е поради факта, че богатата на мазнини и калорична храна се отразява на усвояването му от организма. Затова, добре е предварително да обмислим някакво лесно изпълнимо меню от такива леки похапвания. В интернет има много таблици за съдържанието на калории и мазнини в храната, които да използваме. На опаковките в магазините също са показани тези данни. В листовката за пациента е даден пример със зърнени закуски, но те не са много популярни в нашата страна. Дори напротив – практиката показва, че по-сухата храна (напр. малък сандвич, предварително приготвен и пъхнат в чантата до бурканчето с хапчета) е по-приемлив вариант, но всеки сам може да си избере това, което е по вкуса му – салата с някакви семена и мъничко зехтин или с парченце препечено пилешко филе…. Вариантите са много, важното е да се спазват изискванията за <600 калории и до 30% мазнини от общото количество храна.

Всички тези особености при приема на Регорафениб задължително трябва да се спазват, защото имат отношение към усвояването на медикамента и терапевтичния му ефект.----------------------------------------------------------------------

Stivarga, INN – regorafenib – EUROPA EU

Targeting gastrointestinal stromal tumors: the role of regorafenib

 

Лечение с иматиниб Лечение със сунитиниб Лечение с регорафениб Оценяване на ползата от лекарственото лечение на ГИСТ Лекарствена резистентност Клинични изпитвания и лекарства в изпитание

 
This template downloaded form free website templates