Как да си помогнем сами

 

Правилото, че ключът към успешната терапия е справянето с нежеланите реакции и намирането на точната индивидуална лечебна доза важи с пълна сила за Регорафениб. Това означава, че Вие и Вашият онколог заедно трябва да постигнете този баланс. Онкологът с компетентните си решение и съвети, а Вие с точната и навременна информация. Затова, винаги споделяйте за всички свои неразположения веднага щом ги усетите! Не чакайте до следващата дата определена за преглед!
Чудесна идея е да си водите един своеобразен дневник от който винаги ще можете да видите как се развиват нещата – дали с кръвното, дали с някои кожни реакции, умора и т.н. Този дневник ще Ви помогне никога да не пропускате да вземете лекарството си, ще Ви помогне да докладвате на кардиолога как варира кръвното, кои храни дразнят повече стомаха, кои Ви помагат да редуцирате изхожданията и т.н. За тази цел, може да използвате обикновена тетрадка:

За ръка – крак синдром, от голямо значение е профилактиката преди започване и по време на терапията, преди да са се появили симптоми:

  • Прием на големи количества вода;

  • Предварително отстраняване на мъртвата кожа по стъпалата;

  • Непрекъснато хидратиране на стъпалата и дланите с кремове съдържащи урея;

  • Да се избягва натоварване – неудобни обувки, дълго стоене на крака, носене на тежки предмети;

  • Да се избягва употребата на топла вода;

  • Да се ползват чорапи, които не запарват и не запотяват стъпалата.

Когато тези мерки не дават резултат, лекарите знаят какво да направят за да Ви помогнат.

Относно обривите, това не е просто обрив, а токсичност от лекарството – появява се под формата на червени петна, леко подути и може да засегне всяка част от тялото. За да не се стигне до сериозни състояния се наблюдавайте и щом забележите нещо – веднага при онколога.

Регорафениб може да е причина за някои промени в кръвната картина – напр. понижаване на белите кръвни клетки, предимно неутрофилите. Това е нежелателно, защото ще Ви направи уязвими към инфекции. Може да си помогнете като взимате бирена мая. Ако кръвните тестове показват, че са паднали нивата на някои електролити, като калий, може да хапвате банани и кайсии (може и сушени) за да си ги набавите.

Оралният мукозит е възпаление в устната кухина. То е много неприятно и може да Ви попречи да се храните, затова не бива да се стига до тежки състояния.

За да си помогнете, трябва да се храните с кашава храна, да използвате орални препарати, които правят защитен филм между кожата и храната, да плакнете устата с противовъзпалителна вода за уста, отвара от смрадлика, лайка. Преди за започнете лечението, задължително отидете на зъболекар за почистване на зъбен камък. При по-сериозни усложнения, онкологът ще Ви даде допълнителни напътствия.

Трудно ще контролирате диарията с храна, обикновено се предписват медикаменти. Въпреки това, чрез самонаблюдение, сами може да си изградите диета, която е щадяща за храносмилателната система.

В Листовката за пациента са описани някои много редки, но сериозни усложнения от терапията с Регорафениб. Знаете, никой от нищо не е застрахован, затова много внимателно прочетете и научете симптомите на тези понякога животозастрашаващи състояния, за да можете навреме да ги разпознаете и да се обърнете към лекар.

Всичко казано до тук, идва да покаже, че терапията с Регорафениб е екипна – Вие и Вашите лекари. Те, лекарите са подготвени, остава и Вие да се подготвите, като научите колкото се може повече за особеностите на това лечение. Така ще си помогнете сами, ще помогнете и на лекарите да вземат най-доброто решение.

 


----------------------------------------------------------------------

A phase II trial of regorafenib in patients with metastatic and/or a unresectable gastrointestinal stromal tumor harboring secondary mutations of exon 17

Efficacy and safety of regorafenib for advanced gastrointestinal stromal tumours after failure of imatinib and sunitinib: an international, multicentre, prospective, randomised, placebo-controlled phase 3 trial (GRID)

Targeting gastrointestinal stromal tumors: the role of regorafenib

Лечение с иматиниб Лечение със сунитиниб Лечение с регорафениб Оценяване на ползата от лекарственото лечение на ГИСТ Лекарствена резистентност Клинични изпитвания и лекарства в изпитание

 
This template downloaded form free website templates